ZOO Praha – Únětice – Praha Nádraží Holešovice

Tento výlet je nenáročný o délce přibližně 11.75km. Pravda, že při tomhle výletě si lesa moc neužijete, ale je to pěkný jednodenní výlet s dětmi od Pražské ZOO, do Únětic do penzionu a hospody u Lasíků, kde ochutnáte místní pivo a dělají zde vynikající sladké i slané domácí koláče. Hospůdka je to velice zvláštně zařízená, určitě stojí za to se přijít podívat. Také zde můžete navštívit Únětický pivovar.

Tento výlet se bude dětem určitě líbit, užijí si i jízdu přívozem a vlakem 🙂 ale i my dospělí si užijeme dobré Únětické pivo.

1. část cesty, která má cca 3.7km je pěšky od ZOO k přívozu Zámky (jednoduše jdete celou dobu po červené), na DPP si před výletem zjistěte, jestli a jak přívoz jezdí (ze stanice „Zámky“ do stanice „Sedlec“), protože další možnost jak se dostat přes Vltavu je až na dalším přívoze, nebo až přes most v Řeži u Prahy a to už se pěkně projdete. Plán cesty na mapy.cz (obrázek), a jako GPX pro navigaci.

2. (cca 3.8km) po přejetí přívozem do stanice Sedlec se jde trochu do kopce. Podejdete viadukt (na podzim si tu nasbíráte mraky kaštanů) a do kopce pak po lesních schodech a za chvilku narazíte na žlutou, které si moc neužijete (i když za chvilku se na ní vrátíte). Na prvním rozcestí v Suchdole (nedaleko místa kde v roce 1975 havarovalo letadlo přilétající na Ruzyni z Jugoslávie), kde se žlutá dělí a jde doprava a doleva se vydáte rovně do ulice Na Pasece, vlevo na Vrchmezí, vpravo Suchdolská, která přejde v ulici Pod Rybníčkem a za chvilku opět narazíte na žlutou a po té dojdete naučnou stezkou až k modré (to už jste před Úněticemi) a zde se dáte kolem rybníčku doleva a po pár metrech se dostanete k avizované hospodě. Určitě si zajděte na pivo a na koláč a načerpat zvláštní atmosféru z tohoto místa. Kdo bude mít chuť může se ještě projít k pivovaru, který je odtud už opravdu jen kousek. Plán cesty na mapy.cz (obrázek), a jako GPX pro navigaci.

3. (cca 4.1km) zpět se vydáte jednoduše po modré, po které dojdete na nádraží v Roztoky u Prahy. Cesta vede lesem, kolem potůčku, a i v létě je zde příjemný chládek. GPX pro navigaci.

4. z nádraží jezdí vlaky do Holešovic celkem často, takže pravděpodobně nebudete na spoj čekat víc než pár minut, ale opět doporučuji ověřit si jak vlaky jezdí předem přes internet.

celá trasa jako GPX

 

Jak vložit GPX soubory a prohlídnout si plán cesty přes web mapy.cz, nebo aplikaci mapy.cz na androidu si můžete přečíst zde.